Assalamualaikum.Hari ne,aku dengan ummi masak ketam kari.He he he.Okay.
First.
Ketam.
Panaskan minyak.Goreng ketam.Bape banyak yang korang suke.Pastu..korang tarik kepale ketam tu.I mean bukak kepale die tu.Pastu,korang ambik gunting.Potong tengah.Nanti senang nak masuk kuali,senang nak gaul dengan lauk kari and senang nak makan.Yummeyh.
Second.
Tumiskan bahan-bahan berikut sampai colour keperangan. :
2 bawang besar yang dipotong memanjang.
3 atau 4 bawang putih yang dipotong memanjang.
Kulit kayu manis.
2 Bunga lawang.
Kulit kayu manis dan bunga lawang actually,function die untuk menaikkan bau.
Third.
Serbuk kari.
Ambik mangkuk.Masukkan sepeket serbuk kari (agak-agak laa masak untuk bape orang).Letak air sikit.Pastu gaulkan.Then,Masukkan dalam kuali.Gaul-gaul-gaul.Sampai Kari tu dah pekat.
Garam dan gula.
Letakkan garam dan gula secukup rasa.Agak-agak laa.Ce test.If rase die sedap.So,betul laa tu sukatan yang dimasukkan.Gaul-gaul-gaul supaya gula dan garam larut dalam kari lauk kari tu.
Telur.
Then,ambik due biji telur.Pecahkan je.Hancur bentuk telur tu pon takpe sebab kite nak gaulkan.So.gaulkan je dengan kari.
Finally.
Ketam yang telah digoreng tadi.
Masukkan ketam yang telah digoreng dan telah dibuka kepala nye serta telah dibelah tengah tu.Tutup je api.Sebab dah panas.Takut telur tu hangus pulak nanti.Gaulkan je dengan lauk kari tu.Dan akhirnya.Siap dihidang.
Credit to : My lovely mummeyh,Pn.Masdariah binti Sajadi.
Love u ummi.Thanks ajar masak tadi.Ngehehe.EL OW EL. LOL.Heh.Lots Of Love from me to u.Muahx.Cium pipi ummi.(18sx).Okay.Selamat mencuba =D
Sekian.
No comments:
Post a Comment