Thursday, February 07, 2013

Home made sardin.

Assalamualaikum.Hari ni aku belajar masak dengan ummi.hee.So,masakannye adelah home made
sardin.Ummi sediakan semua.Aku tinggal masukkan je dalam periuk.Aku gune periuk yang ade high pressure sampai 90.So,sape yang ade periuk ne,boleh lah masak.Eleh.boleh je masak pakai kuali.tapi lame laa sebab nak bagi tulang sardin ne lembut.

First,ambik satu tin tomato yang sudah di-blend and tomato yang sudah dipotong empat(buah tomato ne,dalam 3 ke empatt biji) Masukkan dalam blender.Blend sampai hancur.

Second,masukkan ikan sardin (8 ekor kot,lupe nak kire) dalam periuk.Lepastu masukkan satu sudu besar garam halus.Then,masukkan 2 sudu besar gula halus.Masukkan satuu cawan (cawan kecik yang buat minum air teh) minyak masak.Gaulkan.Tuangkan satu cawan (cawan kecik yang buat minum air teh jugak) air masak.Then,gaulkan.Tutup.Die ade steam & pressure.So,set kepada pressure.Setting high pressure kepada 90.Then,on kan periuk tu.Tunggu lah dalam sejam lebih.Bile periuk tu dah berbunyi.So.Dah siap laa tu.Then.Enjoy your mouth-watering lauk.

Sekian.

No comments: